
Petek Temizliği Nasıl Yapılır?
Evlerde ısınma ihtiyacımızı karşılayan petekler belirli aralıklarla temizlenmelidir. Peki petek temizliği nasıl yapılır? Düzenli bakımı yapılan petekler hem daha ekonomik bir yakıt tüketimi hem de iç ortamın daha iyi ısınmasını sağlar. Kalorifer peteği iç temizlik ve dış temizlik olarak iki şekilde ele alınabilir. Özcan doğalgaz olarak sizlere biraz daha detaylı açıklayalım.
Petek İçi Temizliği Nasıl Yapılır?
Kalorifer petek temizliği işlemi mümkünse her yıl, değilse en çok iki yılda bir yapılmalıdır. Kombi bakımı hizmeti sunan firmalar bu işlemi ücretli olarak yapıyor olsa da; kullanıcılar kendi başlarına da kısa sürede petek içi temizliği işlemini gerçekleştirebilir. Firmalar genellikle bu işlemi petek temizleme makinesi yardımıyla gerçekleştirmektedir ve işlemleri kullanıcıların harcadığı zamana göre çok daha kısa sürmektedir. Evde kendi imkanlarınızla petek temizliği yapmak için şu işlem sırası takip edilmelidir.
- Petek temizliğine başlamadan kombi kapatılır.
- Petek içi temizliğinin ilk aşaması, radyatörlerdeki suyun tamamının dışarıya akıtılmasıdır. Bunun için banyo veya balkondaki radyatörlerinizin vanalarını açabilirsiniz.
- Kombi giriş panolarında yer alan filtre sökülür ve çeşitli kimyasallar (örneğin çamaşır suyu) kullanılarak filtre temizlenir.
- Tesisatta hiç su kalmadığından emin olunduktan sonra petekler bağlantı noktalarından sökülerek banyoya veya balkona taşınır.
- Peteklerdeki vanalar sökülür ve su giriş bölümlerinden hortum ile tazyikli su akıtılarak peteklerin içi temizlenir. Radyatör temizleme kimyasalı veya petek temizleme ilacı diye tabir edilen ürünler satın alınarak da bu işlem gerçekleştirilebilir fakat gerekli değildir.
- Petek içinin temizlendiğinden emin olmak için verilen suyun açık renk tonuna gelmesi beklenir.
- Evdeki tüm petekler için aynı işlem tekrarlanır.
- Petek temizliği işleminden sonra tüm petekler çıkarıldıkları yerlere monte edilir.
- Peteklerin vanaları kapatılır, çıkarılan filtre yerine yerleştirilir.
- Ardından kombi çalıştırılır.
Yukarıda belirtilen aşamalar mutlaka sırasıyla gerçekleştirilmelidir.
Petek Dışı ve Petek Aralarının Temizliği Nasıl Yapılır?
Demir döküm peteklerinin dış kısmını temizlemek oldukça kolaydır. Eski tip olan bu petekler, çamaşır suyu veya farklı türde bir kimyasal ile bez kullanılarak rahatlıkla temizlenebilir. Fakat yeni tip peteklerin temizliği biraz daha zordur.
- Elektrik süpürgesi yardımıyla radyatörlerin arka bölümlerindeki toz ve kirler temizlenebilir.
- Peteklerin kenarları açılabilir. Bu işlemden sonra ince ve uzun sopa benzeri bir cisme bez takılarak, peteklerin arası temizlenebilir.
- Temizlik işleminden sonra ıslak veya nemli kalan bölgeler kurulanmalıdır. Bu tür bileşenler metal olduğundan; ıslak veya nemli kalması durumunda oksitlenebilir ve bu da kötü görüntü oluşumuna neden olabilir.
Bu makalemizde sizlerden petek temizliği nasıl yapılır? sorusuna yanıt vermeye çalıştık. Dilerseniz kombi bakımı yaptırırken dikkat edilmesi gerekenler makelemizi okuyabilir konuyla alakalı detaylı bilgi alabilirsiniz.